fret
-Huisvesting
-de fret is zowel binnen als buiten
te houden, doch wil men meerdere
fretten houden kan men best de kooi
buitenshuis opstellen wegens de geuroverlast.
-algemene verzorging kooi:
-de fret binnen: -dagelijks zijn behoeftenbakje reinigen
-kattenbakkorrels gebruiken in zijn behoeftenhoekje (in een platte kattenbak bv)
-de beste temperatuur is tussen de 4° en 18°C
-de kooi: gebruik geen te grote ruimten tussen de spijlen, de fret is verbazingwekkend handig in ontsnappen
- prima vluchtwegen zijn ook voederbakjes die van buiten kunnen bijgevuld worden, opgelet dus.
-in de kooi moet een apart nachthokje geplaatst worden (min. 30 x 30 x 30 cm groot)
-er mag geen tocht via de kooi gaan
-de kooi mag absoluut niet in de volle zon staan (de fret is zeer gevoelig voor hitteslag)
-hoe groter de kooi, hoe beter voor de fret: de kooi moet min. 3 m² oppervlakte bezitten, min. hoogte is 0,5 m, een langwerpige kooi is het leukst voor de fret
-de bedding in het nachthok: Supreme Carefresh of lappen stof, die regelmatig gewassen worden zonder wasverzachter. Geen wasverzachter omdat sommige fretten hiervoor allergisch zijn. Geen hooi, houtkrullen of zaagsel, omdat hooi en zaagsel teveel stof bevatten, en fretten een gevoelig ademhalingsstelsel hebben. Geen houtkrullen omdat er etherische oliën gebruikt worden die voor een fret nadelig kunnen zijn (kankers). (lappen stof 1 keer per week verversen, doch dagelijks het voedsel dat de fret erin verstopt heeft weghalen)
-de uitwerpselenplaats (de plaats in het hok verst van het nachthokje verwijderd) goed reinigbaar maken (v.b. een lage kattenbak met korrels, het type kattenbak dat op katten-shows gebruikt wordt.)
-de ruimte voor 2 of meer fretten moet veel groter worden, omdat de dieren veel speelruimte nodig hebben
-voor de buitenshuis gestalde fretten : lage temperatuur kan de fret goed aan, mits er een nachthok is dat volledig tochtvrij is en waterdicht (tochtvrij maken door een soort voorportaaltje te maken in het nachthok zodat de opening van het voorportaal en de opening van de eigenlijke slaapplaats niet recht over elkaar staan)
-vocht in het nachthok van een buitenshuis slapende fret kan men weren met een bodembedekking van kattengrit, met daarop lappen stof, deze bedekking dagelijks verversen.
-komt de fret voor het eerst in een nieuwe kooi, legt u het best wat van z’n uitwerpselen in het 'kattenbakje', zodoende zal de fret dat bakje moeiteloos als zijn behoeftenhoekje aanvaarden.
-een wijfje met jongen heeft behoefte aan een ander hokje: een paar weken voor de bevalling wordt ze apart gezet in een hok met een kleiner nachthok, zo kan ze wennen aan de nieuwe omgeving, en zal ze niet overspannen worden, ze moet zich goed beschut voelen en de pups mogen niet te ver weg kunnen kruipen, de bedding mag niet te dik zijn, anders zakken de jongen weg en geraken ze niet meer bij de moeder. De temperatuur moet meer dan 15° C bedragen.
-men kan fretten makkelijk in groep houden buiten het bronstseizoen, doch eens het bronstseizoen aanvangt zullen de rammetjes onderling gaan vechten en moeten dan apart gezet worden. Moertjes zullen andere fretten constant bij zich willen houden en bemoederen.
-de fret kan goed los in huis voor een paar uurtjes per dag, maar dan wel onder toezicht !! De fret heeft trouwens behoefte aan veel aandacht van de eigenaar. Wel opletten voor ondeugden zoals knabbelen aan zacht rubber, zeep, schoenen en het uitgraven van planten: het dier leert het snel af mits opvoeden.